FAQ

 Q:Waarom is Van Minnen Tax Law niet alleen een belastingadvieskantoor (NOB) maar ook een advocatenkantoor (NOVA, NVAB)?

 

A: Drie redenen. In de eerste plaats past het bij een juridisch vak om dit ook vanuit de bredere rol en blik van advocaat uit te oefenen, met alle extra opleiding, wettelijke professionele waarborgen en niet fiscaal-juridische invalshoeken die daarbij komen kijken. Ten tweede heeft de advocaat waar passend een sterker verschoningsrecht dan een belastingadviseur. Dit maakt de samenwerking met niet-fiscale advocaten ook vaak simpeler. Ten derde is de advocaat de vertrouwde partij voor fiscale advisering en procedures in Frankrijk, Duitsland en veel Angelsaksische landen. Zowel voor cliënten als hun lokale adviseurs zijn we als advocaat dus een logisch vertrekpunt bij stappen naar en via Nederland.

Q: Hoe waarborgt Van Minnen Tax Law de kwaliteit van zijn dienstverlening?

 

A: Goede vraag. Kwaliteit staat bij mij voorop. Ik adviseer om te beginnen niet over zaken waar ik echt geen kaas van gegeten heb, die zich ook niet door noeste spoedstudie laten oppakken en niet in het verlengde van mijn kernpraktijk liggen. Voorbeeld: voor douanevragen zal ik u doorverwijzen, evenals voor bijvoorbeeld zuiver fiscaal strafrecht.

Het belastingrecht is het meest veranderlijke vakgebied dus stilstand is achteruitgang. Verder is het lezen, lezen, lezen. Elke week, elke dag. Ik heb een (zeer) uitgebreid (en dus peperduur) permanent abonnement op de meest vooraanstaande fiscale Nederlandse bronnen (denk aan Vakstudienieuws, het Weekblad Fiscaal Recht, en de Kluwer fiscale encyclopedieën, Cursus belastingrecht etc.). Ik heb met nooit alleen op de mening van andere verlaten en lees dus steevast zelf vooruit in jurisprudentie (www.rechtspraak.nl) en bij wetsontwikkelingen (www.rijksoverheid.nl). Af en toe schrijf en doceer ik zelf ook.

Ik oefen mijn praktijk uit in losse, informele samenwerking met een aantal onder hetzelfde dak gevestigde fiscaal advocaten. Samen hebben we wekelijks vaktechnisch overleg over ontwikkelingen en praktijkvragen. Verder heb ik een enorm netwerk en ken ik op bijna alle sub-specialismen een topspecialist (hoogleraar, partner, schrijver etc.) persoonlijk voor die ene gevoelige vraag. Quid pro quo, ik geef ook zelf graag mijn visie aan gewaardeerde vakbroeders en – zusters.

De regels van de Nederlandse Orde van Advocaten  en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs eisen permanente opleiding en vormen dus een waarborg op zich. Verder ben ik aangesloten bij de officiële, door de NOVA geaccrediteerde specialisatievereniging voor advocaten-belastingkundigen (‘belastingadvocaten’) de Vereniging voor belasting wetenschap(en allerlei andere verenigingen zoals de International Fiscal Association )

Q: Van Minnen Tax Law is op dit moment een eenmanskantoor. Hoe waarborg je een veilige en continue dienstverlening?

 

A: Het kost wat, maar ik maak gebruik van een volledige ISO-gecertificeerde IT-dienstverlener die garant staat voor een infrastructuur met optimale beveiliging (zowel apparaat als in de cloud) en servers die zich in Nederland bevinden. Conform de eisen van de orde heb ik een waarnemer die geheel vertrouwd is met mijn systemen in geval van nood.

Q: Welke rechtsgebieden heeft Van Minnen Tax Law geregistreerd in bij de advocatenorde? 

A: R. van Minnen heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

– Belastingrecht

Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Q: Helpt Van Minnen Tax Law ook andere bedrijven dan Nederlandse bedrijven met een vestiging in Frankrijk en Franse bedrijven met een vestiging in Nederland?

 

A: Jazeker. Met Van Minnen Tax Law heb ik wel bijzondere aandacht voor Frans-Nederlandse en Franstalige relaties maar als professional heb ik ook zeer brede ervaring met ondernemingen uit andere landen, zoals Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en diverse landen in de Asia Pacific regio.

Q: Doet Van Minnen Tax Law ook aangiftes, administraties en bedrijfswaarderingen?

 

A: Nee. Als advocaat en belastingadviseur richten wij ons uitsluitend op fiscale advisering, (het voorkomen van geschillen) en op fiscale procedures. Voor aangiftes, administraties en waarderingen kunnen wij u in contact brengen met andere vakkundige dienstverleners in wie wij uit eigen ervaring vertrouwen hebben en met wie wij graag samenwerken voor uw optimale bedrijfsvoering.

Q: Heeft Van Minnen Tax Law een Stichting Derdengelden?

 

A: Nee. Van Minnen Tax Law ontvangt geen derdengelden in de zin van de Verordening op de Advocatuur. Het kantoor is dan ook vrijgesteld van de verplichting een stichting derdengelden ter beschikking te hebben.

Start typing and press Enter to search